TESTOVACÍ SADA - Komplexní analýza střevního mikrobiomu

Skladem
ks

Diagnostický test, který zmapuje profil střevní mikrobioty pro vybraný soubor bakterií a umožňuje tak určit závažnost dysbiózy včetně zastoupení jednotlivých bakterií. Více

Podrobný popis vyšetření

Obecně: 

Střevní flóra je pro vás stejně jedinečná jako otisk prstu. Váš mikrobiom má mnoho užitečných funkcí, mezi které patří vstřebávání a produkce živin, udržování střevní výstelky, která chrání před toxiny a nežádoucími mikroorganismy, zajišťování imunity a produkce hormonů regulujících náladu. Mikrobiom může být narušen řadou faktorů životního stylu a prostředí, včetně léků a antibiotik, stresu a stravy - nastává disbióza.

Dysbióza je nezdravá nerovnováha ve střevním mikrobiomu, která má vliv nejen na funkci střev (způsobuje příznaky dráždivého tračníku), ale může vést i k zánětlivým a autoimunitním onemocněním, jako je revmatoidní artritida, chronický únavový syndrom  a dokonce i k psychickým problémům. Tato komplexní analýza střevní mikroflóry vám ukáže, zda máte nedostatečný nebo nadměrný růst specifických střevních mikrobů. 

Co je to střevní mikrobiom?

Střevní mikrobiom je souhrn všech mikroorganismů, které žijí v našich střevech. Mezi tyto mikroorganismy řadíme převážně bakterie, ale také prvoci, houby a některé druhy virů. Složení mikrobiomu si vytváříme už od samotného narození a jeho složení se v průběhu života mění. Obecně platí, že čím větší rozmanitost střevního mikrobiomu, tím lépe pro naše zdraví. Nicméně, téměř každý kmen střevních bakterií může působit, jak pozitivně, tak negativně, tudíž je klíčové, aby nedocházelo k dysbióze – narušení rovnováhy a přemnožení určitého kmenu střevních bakterií vůči ostatním a byla zajištěna jejich vzájemná stabilita.

Jak funguje náš mikrobiom?

Mikrobiom je nejdůležitější nástrojem našeho těla pro rozklad nestravitelných zbytků a vlákniny. Produkty, které bakterie vytváří pak hrají klíčovou roli ve výživě střevních buněk, energetické zásobě, produkci vitamínů ale také v regulaci hypoxie (snížený obsah kyslíku) ve střevech, a tak udržovat stálost prostředí-homeostázu a regeneraci střevní sliznice. Kromě toho mikrobiom ovlivňuje trávení, imunitní systém, ale také se projevuje v jiných orgánových soustavách.

Mezi bakteriemi ve střevech probíhá neustálá kompetice, jak o místo, tak i o živiny. Pokud tak dojde ke snížení množství nepatogenních bakterií (nezpůsobující zdravotní problémy), například antibiotiky, může dojít k namnožení patogenních. Patogenní bakterie mohou poté vyvolat střevní obtíže, ale také například oslabení mukoslizniční bariéry. Porucha funkce střevní bariéry může být následována bakteriální translokací a přítomností bakteriálních produktů v oběhu může přispět k ateroskleróze a chronickému srdečnímu selhání.

Správné složení střevního mikrobiomu je také esenciální pro imunitní systém střev. Přítomnost bakterií ovlivňuje vývoj adaptivního imunitního systému, ale také lokální imunitní ložiska, která reguluji střevní infekce, a to díky podpoře produkce specifických protilátek. Dalším zajímavých zjištěním je, že děti s atopickým ekzémem mají odlišné složení mikrobiomu indikující jeho důležitou roli v obecných autoimunitních onemocněních a alergií.

Základní rozdělení „zdravého“ mikrobiomu:

Mikrobiom se obecně rozděluje na tři podskupiny – enterotypy. Enterotyp je název pro určité společenství mikroorganismů, které vychází ze studie, která byla zaměřená na charakterizaci mikrobiomu u osob z různých kontinentů a zemí (Amerika, Evropa a Asie). Na základě výsledků pak rozdělili enterotypy podle složení do tří skupin, které se odlišují na základě složení bakterií a funkcí, které plní.

Enterotyp 1 (Evropa) je složen převážně z bakterií rodu Bacteroides a Parabacteroides. Tento enterotyp najdeme u lidí, kteří konzumují převážně živočišné bílkoviny a nasycené tuky. Proto také produkuje velké množství energie.

Enterotyp 2  (Afrika)se vyznačuje zastoupením bakterií rodu Prevotella, Xylanibacter a Desulfovibrio. Tento najdeme u lidí, kteří konzumují velké množství sacharidů, například vegetariáni.  Vyšší příjem sacharidů vede k vysoké produkci mastných kyselin s krátkým řetězcem čímž se snižuje střevní pH, které brání růstu potenciálně patogenních bakterií (například Shigella nebo E.coli).

Enterotyp 3 se poté vyznačuje velkým zastoupením rodu Ruminococcus, který se živí hlavně celulózou. Každý z těchto enterotypů sebou nese určité výhody a nevýhody a díky určení enterotypu můžeme stravu upravit, tak aby vyhovovala našemu střevnímu prostředí.

Proč testovat složení mikrobiomu:

Bohužel střevní mikrobiom nemá pouze pozitivní vliv na naše zdraví. Je prokázána hluboká souvislost mezi dysbiózou a celou řadou závažných onemocnění a zdravotních potíží.

Jmenovitě se pak jedná o onemocnění střev – rakoviny tlustého střeva, Crohnova choroba, imunitní onemocnění střev, ulcerativní kolitida, syndrom dráždivého tračníku, ale také nealkoholickéhoztukovatění jater, celiakie, cukrovky, revmatoidní artritidu, atopické dermatitidy, závažné depresivní poruchy, poruchy autistického spektra, Parkinsonovy choroby, obezity, autismu, atd..

Je potvrzeno, že mikrobiom po celý život ovlivňuje:

  • imunitní systém
  • trávicí systém
  • inaktivuje toxiny a karcinogeny
  • podílí se na metabolismu cholesterolu a bilirubinu
  • tvorbu vitaminů skupiny B (přičemž klíčový enzym pro produkci vitaminu B12 se nachází pouze v bakteriích)
  • tvorbu vitaminu K
  • zabraňuje kolonizaci střeva patogenními bakteriemi
  • zklidňuje zánětlivé procesy
  • komunikaci mezi zažívacím traktem a mozkem

Jak probíhá testování?

  • Získání genomické DNA bakterií ze vzorku
  • Namnožení DNA
  • Změření množství a kontrola získané DNA
  • Přečištění.
  • Navázání specifických značek na úseky DNA specifických pro jednotlivé bakterie.
  • Navázání detekční sondy na označené núseky DNA a její následná analýza.
  • Interpretace výsledků.

V reportu vyšetření střevního mikrobiomu je zahrnuto 48 inviduálních analýz obsahující, jak celé skupiny bakterií, tak i jednotlivé, specifické bakterie.

Obecně jsou výsledky testu prezentovány ve třech úrovních. Stupnice indexu dysbiózy: Pro určení stupně dysbiózy ve srovnání s normální zdravou referenční populací se výsledek testu uvádí jako skóre indexu dysbiózy (DI), které se skládá z pěti stupňů v rozmezí od 1 do 5 dle míry dysbiózy.

Bakteriální profily pak uvádí se několik různých funkčních profilů, z nichž každý představuje soubor jedinečných bakteriálních znaků. Profily jsou uváděny jako rovnováha nebo nerovnováha, za nimiž následuje komentář.

Dysbióza je definována jako trvalá nebo přechodná nerovnováha ve složení střevní mikroflóry. Tato nerovnováha může být způsobena zvýšeným množstvím potenciálně škodlivých bakterií a/nebo snížením počtu komenzálních bakterií. Za normálních podmínek propojení imunitního systému a střevní mikrobioty brání pronikání a šíření patogenních bakterií tím, že vyvolává a udržuje ochranné reakce. Pomnožení potenciálně škodlivých bakterií ve střevě může zvýšit propustnost střeva, poškodit střevní epitelové buňky a ovlivnit energetický metabolismus buněk. V důsledku toho může nerovnováha v populaci střevní mikrobioty vést k dysfunkci střevního imunitního systému a může vyvolat řadu gastrointestinálních poruch. Vzhledem k tomu, že mnoho bakterií ve střevním společenství má mezi sebou důležité funkční vztahy mezi sebou, mohou mít změny v malém počtu z nich a/nebo v jejich funkcích rozsáhlé účinky na zdravotní stav jedince a přímo ovlivnit jeho zdraví a jeho každodenní život.

CO S VYŠETŘENÍM ZÍSKÁTE

  • komplexní a detailní analýzu Vašeho střevního mikrobiomu v podrobném reportu s vyjádřením poměru zastoupení bakteriálních profilů, stupně dysbiozy a srovnání s optimálními hladinami
  • návrh na úpravu životního stylu, stravy, cvičení sestavený na míru
  • možnost konzultace (osobní nebo online) s našimi specialisty: lékařem, odborníkem na zdraví životní styl, fitness trenérem, výživovým specialistou, atd.

Vzorek:

  • Stolice

Způsob dodání:

  • Vzorek poslat ve speciální zkumavce dodávané laboratoří po sjednání objednávky

Typ analýzy:

  • Hybridizace

Doba dodání výsledku:

  • 4 týdny po dodání vzorku do laboratoře